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II. Buy-backs and stabilisation: the conditions for buy-back programmes 
and stabilisation measures 

 

Q1: Do you agree with the approach set out for volume limitations? Do you think that the 
50% volume limit in case of extreme low liquidity should be reinstated? If so, please 
justify.  

We agree that a simple and consistent volume participation limit is preferable to a more complex 
regime, and support a 25% per-venue participation limit. We think that the proposed reporting regime 
(disclosures to the trading venue, rather than a single competent authority) is the most workable 
approach, for the reasons outlined in II.1.2 par 20.  

We would like to highlight the potential for deviations from best execution in edge cases where the 
participation limits are binding, and trading might be concentrated in those venues where the 
participation limit has not been reached yet. This may lead to a number of arbitrage opportunities at 
the expense of the corporate doing the buy-back. However, we would expect these cases to occur 
relatively infrequently, and do not think they warrant changing the simplicity of the current proposal.  

Q2: Do you agree with the approach set out for stabilisation measures? If not, please 
explain. 

We agree with the approach taken, in particular with the limits on over-allotment facilities that are not 
covered by a greenshoe option. We believe that the existing stabilization regime works well and is 
understood by market participants.  

For secondary ‘block trade’ offerings, we believe that the distinction between private block trades, 
which are not covered under the safe harbour exemption, and publicly announced placements based 
on the ‘significant distributions’ criteria is likely sufficient. We would suggest revisiting the details of 
the selling method in Article 3(2)(c) for which the safe harbour is available (i.e. a publicly announced 
placement). As the incidence of private block trades is decreasing, it is conceivable that these could be 
seen as significant distributions under Article 3(2)(c) even if they are not publicly announced, by 
virtue of their size. 

III. Market soundings 
 

Q3: Do you agree with ESMA’s revised proposals for the standards that should apply 
prior to conducting a market sounding?  

We agree with ESMA’s revised proposal.  

Q4: Do you agree with the revised proposal for standard template for scripts? Do you 
have any comments on the elements included in the list? 

We agree with the revised proposal for standard template scripts. 

Q5: Do you agree with these proposals regarding sounding lists? 

We agree with the proposals.  
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Q6: Do you agree with the revised requirement for DMPs to maintain sounding 

information about the point of contact when such information is made available by 
the potential investor? 

We agree with the revised requirements. 

Q7: Do you agree with these proposals regarding recorded communications? 

We agree with these proposals. 

Q8: Do you agree with these proposals regarding DMPs’ internal processes and controls? 

We agree with these proposals. 

IV. Accepted Market Practices 
 

Q9: Do you agree with ESMA’s view on how to deal with OTC transactions?  

We agree with ESMA’s view that establishing AMP for OTC trading requires specific assessment of the 
substantial transparency levels, and that OTC transactions should not automatically be excluded.  

Q10: Do you agree with ESMA’s view that the status of supervised person of the person 
performing the AMP is an essential criterion in the assessment to be conducted by 
the competent authority? 

We agree with ESMA’s view – we would prefer that the default is for AMPs to be undertaken by super-
vised persons only. Any deviation from this should be the exception and justified by the competent 
authority assessing the AMP. We recommend that ESMA investigates the appropriate level of 
supervision for persons undertaking AMPs in OTC transactions, in particular, where trading venue 
membership might not be the appropriate definition of supervised person 

V. Suspicious transaction and order reporting  
 

Q11: Do you agree with this analysis regarding attempted market abuse and OTC 
derivatives? 

We agree with ESMA’s views expressed in relation to Q 11. 

Q12: Do you agree with ESMA’s clarification on the timing of STOR reporting?  

We agree with ESMA’s views expressed in relation to Q 12. 

Q13: Do you agree with ESMA’s position on automated surveillance? 

We agree with ESMA’s views expressed in relation to Q 13. 
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IX. Investment recommendations 
 

Q27: Should the issuance of recommendations “on a regular basis” (e.g. every day, week 
or month) be included in the list of characteristics that a person must have in order to 
qualify as an “expert”? Can you suggest other objective characteristics that could be 
included in the “expert” definition?  

With the advancement of social media such as Twitter and Facebook, or blogs, the definition of 
“regular basis” perhaps does not consider the real-time, event driven, opinions that may be rapidly 
disseminated. 

Q29: Do you agree with the proposed standards for the objective presentation of 
investment recommendations and how they apply to the different categories of persons 
in the scope? If not, please specify.  

EMSA notes that “recommendations produced by the same person and related to companies that 
belong to the same industry or to the same country should exhibit consistent common factors” 
(relating to the research methodology) – we believe that while using a consistent methodology or 
approach normally has clear advantages, the requirement here to exhibit consistent common factors is 
too prescriptive, and not needed. 

Q30: Do you agree with the proposed standards for the disclosure of interest or 
indication of conflicts of interests and how they apply to the different categories of 
persons in the scope? If not, please specify.  

We support disclosure of interest and indication of conflicts of interest. EMSA may wish to consider 
including the identification of Corporate Access payments - where the broker is being paid to arrange 
meetings with the company being recommended. 

Q31: Do you consider the proposed level of thresholds for conflict of interest appropriate 
for increasing the transparency of investment recommendation?  

Changing from a 5% threshold to a 0.5% threshold will provide greater transparency, and we would 
support this. 

Q33: Do you agree that a disclosure is required when the remuneration of the person 
producing the investment recommendation is tied to trading fees received by his 
employer or a person related to the employer? 

Yes, we agree it should be disclosed.  
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